İşitme Kaybının Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
İşitme kaybının nedenleri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır? İşitme kaybı çeşitleri nelerdir? Çocuklarda işitme kaybının nedenleri ve tedavisi.
İşitme kaybı sadece bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmaz. İşitme kaybının nedenleri çok geniş kapsamda değerlendirilir. İşitme kaybına neden olan faktörler genetik olabileceği gibi sonradan geçirilen rahatsızlıklar, uzun süreli ağır ilaç kullanımları, kulak iç yapısına veya işitme sinirlerine zarar veren darbelerde neden olmuş olabilir.
İşitme Kaybı Çeşitleri
- İletim tipi işitme kayıpları
- Sinirsel işitme kayıpları
- Karışık tip işitme kayıpları
- Fonksiyonel işitme kayıpları
- Merkezi tip işitme kayıpları
Unutmayın, İşitme kayıplarının büyük kısmı işitme cihazları ile engel olmaktan çıkabilir.
İletim tipi işitme kayıpları, Orta ve dış kulak fonksiyon bozuklukları ile ilgili işitme kayıplarıdır. Bu işitme kaybının tıbbi yollarla çoğu zaman tedavisi mümkündür. Tedaviden istenilen sonuç alınamazsa işitme cihazı ile sorun çözülebilir.
Sinirsel işitme kayıpları, Kulağın iç kısmında bulunan sinirlerde meydana gelen hasar nedeni ile oluşan işitme kayıplarıdır. Enfeksiyon, travmalar, yüksek sese maruz kalma ve ağır ilaç kullanımlarına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Tedavi sonucu iyileşme oranı düşüktür.
Hastalar bu işitme sorununda, sinirlerde meydana gelen hasarlardan dolayı sesi işitirler ancak ayırt etmede sorun yaşarlar. İşitme cihazı kullanılması önerilir.
Karışık tip işitme kayıpları, Bu işitme kaybı türünde hem iç kulak hem de dış kulak sorunu birlikte görülür. Sesler işitilir ancak tüm seslerin ayırt edilmesi mümkün olmaz. Çoğu zaman tedavisi mümkün değildir. İşitme cihazları, yaşanan sorunu en aza indirebilmektedir.
Fonksiyonel işitme kayıpları, duygulara bağlı olarak değişebilen işitme kaybı çeşididir. Bu işitme kaybında tedavi işitme cihazları ile yapılmaktadır. İşitme cihazları düzenli kullanıldığında sorun büyük oranda ortadan kalkmaktadır.
Merkezi tip işitme kayıpları, Bu işitme kaybında kulağın merkezi sistemi zarar gördüğü için işitme sorunu yaşanır. Bu işitme kaybının tedavisi şu an için mümkün değildir. Uygun işitme cihazı kullanımı ile sorun büyük oranda giderilebilmektedir.
Çocuklarda İşitme Kaybının Nedenleri
Çocuklarda işitme kaybının nedenleri, doğum sırasında ortaya çıkan işitme kayıpları ve sonradan ortaya çıkan işitme kayıpları şeklinde iki bölüme ayrılır.
Doğum sırasında ortaya çıkan işitme kayıpları,
- Viral enfeksiyon
- Uzun süre oksijensiz kalma
- Hamilelik döneminde radyona maruz kalma
- Erken doğum
- Doğum travması
şeklinde sıralanır.
Sonradan ortaya çıkan işitme kayıpları,
- Genetik faktörler
- Menenjit, kızamık ve kabakulak gibi hastalıkların etkisi
- Orta kulakta meydana genel enfeksiyonlar
- Sinirsel hastalıklar
Eğer çocuğunuzun işitme sorunu yaşadığından şüpheleniyorsanız ERA Samsun işitme merkezi olarak nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda sizlere yardımcı olabiliriz.
Samsun ERA işitme sağlıklı günler diler.